aug
12
za
2023
PA6TIEN activering @ van Tienhovenmolen
aug 12 hele dag

Vallende sterren excursie

Vallende sterren zijn een met veel mythes omgeven natuurverschijnsel. Op 12/13 augustus passeert meteorenzwerm Perseïden op ’korte’ afstand de aarde en zullen er weer de nodige meteorieten of vallende sterren te zien zijn. Volgens verwachting tot 80 per uur tijdens het hoogtepunt. Bovendien is er dan geen maanlicht. Alleen een wolkendek kan spelbreker zijn.

We beginnen om 20.30 uur met uitleg over het verschijnsel vallende sterren en rond 21.00 uur tijdens de schemering vertrekken we voor een korte wandeling van circa 5 km. Onderweg houden we op een plek met vrij uitzicht stil om te proberen de vallende sterren te spotten. Tegen 23.00 uur zijn we terug bij de molen.

De Van Tienhovenmolen werd gebouwd in 1855 en is de enige molen die helemaal met mergelsteen is gebouwd. Onlangs heeft de molen nieuwe wieken gekregen en is in bedrijf. Als je ruim voor aanvangstijd komt kun je de molen bezichtigen. Dit kan ook nog na afloop van de excursie.

Er is koffie/thee, natuurlijke frisdrank en er zijn molenproducten te koop.

Deze activiteit is geschikt voor kinderen en honden aan de riem mogen mee. Denk ook aan stevige wandelschoenen, een zaklampje en een veiligheidshesje of -band. We lopen nl. een stukje langs de weg. Download evt. de gratis app Google Sky Maps om makkelijker sterren en sterrenbeelden te kunnen herkennen.

IVN info :  IVN Maastricht

Gedurende deze dag zullen diverse amateurs weer actief zijn met een velddag station, demonstraties van QO-100 en morse berichtenverkeer.