Niets gevonden

Uw zoekopdracht leverde helaas geen artikelen op

Zuid-Limburgse zondagochtendronde 14 juli 2024

Deze ronde werd verzorgd door Ron PE8E vanuit Vaals, via de regio-repeater PI3ZLB op 145,725 MHz. De ronde was ook live te volgen via de stream op Jitsi: http://meet.jit.si/pi3zlb

De links die genoemd werden in deze ronde:

Propagatienieuws – 20 juli 2024

Deze week in Propagatienieuws:

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom Koeken (PC5D).

HF

Afgelopen vrijdag bereikte de zonnefluxindex met 276 een nieuw record in de huidige zonnecyclus nummer 25. Dit viel samen met een groot aantal actieve zonnevlekkengebieden (maar liefst 19).

De meest actieve groep deze week was AR 3738. Op woensdag stak hij de westelijke rand van de zon over en vertrok naar de achterkant van de zon. Twee andere regio’s ontwikkelen zich opvallend en we verwachten in het weekend nog een groot actief gebied aan de oostelijke rand van de zon. Dit betekent dat fluxwaarden van ruim boven de 200 eenheden ook voor de komende dagen waarschijnlijk zijn.

Ondanks twee X-klasse zonnevlammen bleef de kortegolfpropagatie opmerkelijk ongestoord.

De vlammen veroorzaakten af en toe een radio black-out, maar in tegenstelling tot wat we vreesden, bleven we grotendeels gespaard van magnetische interferentie. Ware het niet dat de zomer overdag een hoge demping had. 14 en 18 MHz waren immers de klok rond open. Zoals verwacht toonde 28 MHz niet alleen veel sporadische E-openingen, maar verraste het ons ook met korte DX-openingen, zelfs in de late avond. De grensfrequentie boven Midden-Europa ligt momenteel bijna altijd boven 7 MHz. Dit betekent dat er geen dode zones ontstaan en dat nationaal radioverkeer via NVIS zelfs over zeer korte afstanden mogelijk is. 21 MHz gaat al vroeg open en dat blijft voor FT8 soms tot diep in de nacht. Op 24 en 28 MHz zijn er altijd korte maar nauwelijks voorspelbare openingen. Op 28 en 50 MHz is Sporadic E nog steeds elke dag aanwezig, hoewel niet zo sterk als in de voorgaande week.
Voor de lagere banden vormt de zomer met zijn korte nachten natuurlijk een grote uitdaging, met hoge demping en veel lokale onweersbuien, die ’s middags al merkbaar zijn met luide kletterende geluiden.

HF-vooruitzichten

De komende dagen wordt gematigde zonneactiviteit verwacht met een zonnefluxindex die wat zal afnemen naar 185. Uitbarstingen op de zon zijn ook mogelijk over de hele zichtbare zonneschijf door het grote aantal zonnevlekken.
De verdere ontwikkeling van de geomagnetische activiteit is enigszins onduidelijk en afhankelijk van het pad van een relatief trage coronale massa ejectie van 16 juli. Modellen van de NOAA van zaterdagochtend tonen een Kp die tussen zaterdag 15 uur UTC en zondag 06 uur UTC tussen 4 en 5 kan uitkomen.

De maximaal bruikbare frequentie zal variëren tussen 18 en 25 MHz.

VHF en hoger

Tropo, regenscatter

Het zomerweer op zaterdag is maar van korte duur doordat met name lagedrukgebieden de aanvoer van lucht bepalen. Met warme lucht zal er tijdelijk een kans zijn op redelijke tropo boven water. Overigens, voor iedereen die een VHF-installatie meeneemt op vakantie naar de Middellandse Zee kun je typische zomer semi-permanente, zeer sterke maritieme tropo ducts verwachten over elk zeepad naar naburige eilanden of landen.
De verwachting bevat ook nu weer regen met mogelijk onweer, dus er zijn kansen voor regenscatter.

Sporadische-E, meteorscatter en Aurora

Meteorscatter gaat voorlopig het beste vlak voor zonsopgang met random meteoren, aangezien er deze week geen grote buien zijn. Mogelijk is de Kp index in de nacht van zaterdag op zondag hoog genoeg voor aurora voor de noordelijke provincies.

Sporadic-E heeft het vrij goed gedaan voor digitale modusactiviteit, vooral voor trans-Atlantische paden, maar voor SSB en CW zijn hogere signaalniveaus nodig zijn.

De belangrijkste hoogtetrog die het westen van Groot-Brittannië en Biskaje nadert is veelbelovend met een sterke straalstroom van 100kt die aan de westkant naar het zuiden graaft. Dit zal de trog naar het zuiden uitbreiden en veel turbulentie veroorzaken met snel dalende en stijgende contouren. Dit alles wijst erop dat we moeten kijken naar paden naar het zuiden, naar Iberië en het westelijke Middellandse Zeegebied.
Daarnaast is er ook nog een hogere rug boven Frankrijk en een kleine trog boven de Adriatische Zee om paden naar Italië en het centrale Middellandse Zeegebied aan de mix toe te voegen.
De sterke straalstroom boven de Atlantische Oceaan ligt in een zeer goede uitlijning voor paden over de vijver naar de Verenigde Staten, dus vergeet niet af en toe naar het westen te kijken.

EME

De maan staat op minimale declinatie op vrijdag de 19e dus we beginnen de week met korte Maanvensters en dalende pad verliezen naarmate we het perigeum naderen op de 24e. Perigeum is het punt waarop de maan het dichtst bij de aarde staat. 144MHz hemelruis begint zeer hoog maar daalt naar gemiddeld volgende week.

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGB, dxinfocentredarc.de/der-club/referate/hf/ , Make More Miles on VHF, metoffice.gov.ukswpc.noaa.gov, www.solarham.net en poollicht.be. Propagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde. De audio opname van deze ronde is terug te luisteren op a22.veron.nl

Storingsmeldingen repeater PI3ZLB en PI1ZLB

Storingsmeldingen en rapporten kunnen doorgegeven worden via het contactforumlier op deze website.

Echolink

Echolink is weer online.
Spraakmeldingen met betrekking op aanmelden en afmelden op Echolink via de repeater zijn nu uitgeschakeld.
Het wordt aanbevolen een headset te gebruiken indien je via Echolink over de repeater wil werken.

PI1ZLB 70cm repeater zowel met DMR als FM te gebruiken

De 70cm DMR repeater PI1ZLB in Maastricht kan voor lokaal verkeer ook als FM repeater gebruikt worden.
Deze repeater staat hoog opgesteld en heeft daardoor een aanzienlijk bereik.

Volgens de eerste rapporten is deze tot diep in België en richting midden-Limburg zeer goed bruikbaar.
Rapporten over het functioneren van deze repeater worden bijzonder op prijs gesteld.

Gegevens:

  • Frequentie: 438,150 MHz, shift -7,6 MHz
  • CTCSS 71,9Hz instellen, zowel voor zenden als ontvangen

Zendamateur(s) gezocht voor JOTA (18-20 okt 2024)

Bob Junggeburt van Scouting Pioniers Oude Mijnstreek zoekt een of meer zendamateurs die met hen de Jota willen draaien van 18-20 okober. Je kunt Bob via email bereiken op bob-junggeburt@ziggo.nl

De Veron A22 website is weer online

Ten gevolge van overbelasting was de website enkele dagen slecht te bereiken, en offline gezet voor nader onderzoek naar de oorzaak daarvan. Met enkele extra beveiligingsmaatregelen hopen we dat de website nu weer nomaal functioneert.Rapporten over het functioneren worden bijzonder op prijs gesteld!

WWII Radio Operator Vacuum Tube Training

Voor de liefhebbers van buizen, een leuke film over de werking van buizen. Deze trainingsfilm uit de Tweede Wereldoorlog maakte radio-operators vertrouwd met vacuümbuizen. Zoals de film uitlegt, worden deze onderdelen in radio’s gebruikt. Vacuümbuizen zijn meestal afhankelijk van thermionische emissie van elektronen uit een hete gloeidraad of een kathode die door de gloeidraad wordt […]

Repeater PI3ZLB: Echolink tijdelijk offline van 23 – 30 maart

Na het experimenteel activeren van Echolink op de repeater PI3ZLB zijn een aantal problemen gemeld met betrekking tot het functioneren van daarvan. Deze meldingen betreffen onder andere vervormd en hakkelend audio, verminderde ontvangstgevoeligheid van de repeater, overlast van de spraakberichten bij het aan- en afmelden op Echolink, slechte geluidskwaliteit van Echolink audio, en het verbreken […]