Echolink op PI3ZLB

Als experiment is het nu ook mogelijk om de repeater PI3ZLB via Echolink te gebruiken. Met EchoLink kunnen gelicenseerde radioamateurs de repeater via internet beluisteren, en er zelf ook verbinding mee maken, ongeacht waar ter wereld. EchoLink heeft zo’n 350.000 gevalideerde gebruikers over de hele wereld. Om EchoLink te gebruiken heb je een zendmachtiging nodig. Meer informatie vind je op de website echolink.org

EchoLink is gratis, en draait op Windows, maar er zijn ook versies voor Android, iOS en webbrowsers. De Windows versie kan hier worden gedownload.

Zuid-Limburgse zondagochtendronde 18 feb 2024

Deze ronde werd verzorgd door Tom PC5D vanuit Geleen, met 20 Watt en 5/8 antenne, via de regio-repeater PI3ZLB op 145,725 MHz.
De ronde was ook live te volgen via de stream op Jitsi: http://meet.jit.si/pi3zlb

Links die genoemd werden in deze ronde:

Propagatienieuws – 17 feb 2024

Deze week in Propagatienieuws:

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom Koeken (PC5D).

HF

De Belgische Koninklijke Sterrenwacht heeft een analyse gepubliceerd van de eerste piek in de 25e zonnevlekkencyclus op www.stce.be/content/sc25-tracking . Er werd rekening gehouden met verschillende aspecten van het ruimteweer, van zonnevlekken tot geomagnetische indices en kosmische straling. De vele diagrammen maken een vergelijking mogelijk met eerdere zonnecycli in vergelijkbare fasen van hun ontwikkeling. Conclusie was dat we nu kort voor of al na het zonnevlekkenmaximum zijn in de huidige zonnecyclus.

Het radioweer van de afgelopen week was af en toe slecht. Aan het begin van de week klom de zonneflux naar 208 eenheden maar dit viel samen met actieve zonnevlammen en de op drie na sterkste zonnevlam van de huidige cyclus tot nu toe op vrijdagochtend.

De week ervoor (ook op een vrijdag), barstte de op één na sterkste zonnevlam tot nu toe los, een X3.3 zonnevlam. En hoewel de vlam van afgelopen vrijdag “slechts” de op drie na sterkste was, is deze mogelijk toch van belang

Dit komt omdat de uitbarsting plaatsvond in het actieve gebied AR3576, aan de westelijke rand van de zon – en daarom zeker nog in de “gevarenzone”, volgens een eerste beoordeling van sommige ruimteweerexperts. Korte tijd later bleek echter uit de analyse van de eerste gegevens dat er inderdaad een coronale massa-uitbarsting had plaatsgevonden, maar nog lang niet in de richting van de aarde.

HF-vooruitzichten

De zonneactiviteit zal voorlopig op een hoog niveau blijven met een solarfux index van circa 160 dalend naar 150. De Kp index blijft voorlopig hooguit 3/

Verdere M-vlammen zijn 60 procent waarschijnlijk, X-vlammen 15 procent. Er wordt echter verwacht dat de activiteit de komende dagen zal afnemen als de grote zonnevlekregio in het zuidwesten naar de andere kant van de zon draait.

In de loop van 16 februari werden twee mogelijke CME’s geïdentificeerd die op de aarde gericht waren, maar de aarde waarschijnlijk niet zullen missen. Toch is er een kans, dat de propagatie op 19 of 20 februari hier wat last van zal krijgen..

De MUF van de F2-laag ligt momenteel tussen 11 en 13 MHz in de nacht, 26 MHz bij zonsopgang en 34 MHz rond twee uur. Het blijft overdag tussen 34 en 38 MHz, bereikt 30 MHz bij zonsondergang en is op 19 MHz twee uur na zonsondergang. Over het algemeen verwachten we goede propagatieomstandigheden op alle banden tussen 80 en 10 meter.

Als we verder vooruitkijken, richting lente, dan we kunnen verwachten dat de MUF’s zullen dalen ten opzichte van hun hoogtepunten in de winter. Het goede nieuws is dat we kunnen verwachten dat de noord-zuid paden zullen verbeteren. De equinox is traditioneel een betere tijd voor poollichtcondities.

Als je de VS wilt werken op 28MHz heb je nog een paar maanden om dat te doen, maar verwacht dat de trans-Atlantische propagatie omstandigheden zullen afnemen tegen de tijd dat april aanbreekt. Het goede nieuws is dat de propagatie naar Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied kan verbeteren.

Tot slot nog een ontvangsttip: Het nieuwe CW-baken W8JI/B zendt uit op 472,6 kHz met 5 watt EIRP. Het QTH ligt ongeveer 50 mijl ten zuiden van Atlanta, Georgia.

VHF en hoger

Tropo, regenscatter

Een lang gerekt en smal hogedrukgebied van Spanje naar Tsjechië stuurt wind met neerslag uit het zuidwesten naar onze regio. Op Europese schaal zijn er gebieden met verbeterde tropo condities, maar deze zullen buiten ons bereik blijven om daarvan te profiteren.

Het geeft echter ruimte voor liefhebbers van regenscatter om hun geluk te beproeven op de GHz banden.

p de GHz banden groter.

Sporadische-E, meteorscatter en Aurora

Voor de komende dagen is de Kp index te laag voor aurora. Het grote aantal satellieten dat in werking is, betekent dat ook dat een mogelijkheid is voor QSO’s zelfs met eenvoudige handapparatuur. Kijk dus op de AMSAT-pagina’s voor details en probeer het eens!

Rond zonsopgang zijn er mogelijkheden voor random meteorscatter QSO’s.

Voor 6m sporadic E moeten we wachten tot april, maar bij een hoge zonneflux richting 200 of meer ontstaan er mogelijk paden via de F laag tot onze breedtegraden.  

EME

Voor EME-operators bereikt de maan vandaag, zondag de 18e, de piekdeclinatie, dus de activiteit zou hoger moeten zijn met hoge maanpiekhoogtes en lange maanvensters. Padverliezen zijn matig maar stijgend en 144MHz hemelruis is matig maar dalend na maandag.

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGB, dxinfocentredarc.de/der-club/referate/hf/ , Make More Miles on VHF, metoffice.gov.ukswpc.noaa.gov,  en poollicht.be. Propagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde. De audio opname van deze ronde is terug te luisteren op a22.veron.nl

Storingsmeldingen repeater PI3ZLB en PI1ZLB

Er zijn momenteel geen storingen bekend, alle systemen zijn operationeel.
Storingsmeldingen en rapporten via het contactforumlier op deze website.

Gepland onderhoud

Er wordt momenteel groot onderhoud uitgevoerd aan de repeaters PI3ZLB in Hulsberg en PI1ZLB in Maastricht.
Voor het afregelen van zwaai, audioniveau en squelch van remote ontvangers is het af en toe noodzakelijk de repeater enige tijd stil te leggen, en worden er dan soms ook luide test tonen uitgezonden. We streven ernaar deze verstoringen tot het noodzakelijke minimum te beperken.

Nieuwe remote ontvanger in Hulsberg

Er is een nieuwe remote ontvanger geplaatst bij Thijs PE1RLN in Hulsberg.
Deze ontvanger is te herkennen aan vier piepjes aan het einde van de uitzending.
Het betreft een proefopstelling, deze ontvanger zal niet permanent actief zijn.
Rapporten worden op prijs gesteld.

PI1ZLB tijdelijk zowel in DMR als FM te gebruiken

De 70cm DMR repeater PI1ZLB in Maastricht kan sinds kort ook als FM repeater voor lokaal verkeer gebruikt worden.
PI1ZLB is te ontvangen op 438,150 MHz met een shift van -7,6 MHz, CTCSS is 71,9Hz, voor zowel zenden als ontvangen.
FM gebruikers wordt aanbevolen om CTCSS ook voor ontvangen in te stellen, om de DMR brom te onderdrukken.
Deze repeater staat hoog opgesteld en heeft daardoor een aanzienlijk bereik.
Dit is een experiment om na te gaan wat het bereik van deze repeater in FM is, en in hoeverre het haalbaar is zowel DMR als FM toe te staan op deze repeater, zonder dat DMR en FM gebruikers elkaar (teveel) storen.
Gezien het beperkte aanbod van DMR verkeer op deze repeater lijkt dat wellicht een mogelijkheid.
Je ervaringen met deze nieuwe ‘Mixed mode’ toepassing zijn belangrijk, en worden bijzonder gewaardeerd!

VERON A22 excursie naar het Fernmeldemuseum in Aken.

Zoals al eerder aangekondigd gaan we weer op reis, dit keer wat dichter bij huis, naar het Fernmeldemuseum in Aken. Dit gaat gebeuren op zaterdag 20 januari 2024. In juni 1996 werd de “Verein der Förderer des Fernmeldemuseums Aachen e.V.” opgericht. Een vereniging van vrijwilligers en oud-professionals die het algemene publiek een inzicht willen geven […]

Annulering gezamenlijke lezing op woensdag 10 jan

Het is deze maand niet gelukt om een onderwerp en spreker te vinden voor een gezamenlijke lezing in Schimmert. We moeten daarom de eerder geplande datum van wo 10 januari annuleren. Heb je suggesties voor een lezing of belangstelling voor specifieke onderwerpen, of heb je dit bericht niet eerder per email ontvangen? Laat dit dan […]

Lezing over DMR door Marc PA3GJL – 8 nov 2023

Klik op “Lees meer” om alle slides van de presentatie over DMR door Marc PA3GJL te bekijken.

Demonstraties oude zendapparatuur voormalig vliegveld Valkenburg 9 September 2023

Stichting Historie Vliegveld Valkenburg Demonstraties met oude zendapparatuur Op zaterdag 9 september is het Open Monumentendag en zijn veel musea in Nederland gratis te bezoeken. Ook het Bezoekerscentrum op vliegveld Valkenburg doet daaraan mee. Speciaal voor deze dag zijn er demonstraties met morse en met oude vliegtuigradio’s. In het weekend van 9 en 10 september […]