Repeater PI3ZLB is weer online

De repeater PI3ZLB in Hulsberg is na gepland onderhoud op donderdag 11 april nu weer online.
Echolink is nog tijdelijk offline voor nader onderzoek naar het functioneren daarvan.

Zuid-Limburgse zondagochtendronde 7 april 2024

Deze ronde werd verzorgd door Marc PA3GJL , via de regio-repeater PI3ZLB op 145,725 MHz.
De ronde was ook live te volgen via de stream op Jitsi: http://meet.jit.si/pi3zlb

Links die genoemd werden in deze ronde:

Propagatienieuws – 13 april 2024

Deze week in Propagatienieuws:

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom Koeken (PC5D).

HF

Afgelopen week was weinig spectaculair met overwegend rustige tot levendige geomagnetisme (Kp 2-3) en een weer wat oplopende zonnefluxindex. Vermeldenswaardig is wel een zonnevlam met een magnitude van M5,35 op donderdagmiddag (1706 UTC). De bron van de explosie bevond zich nog steeds achter de noordoostelijke rand van de zon. Daar waren al tekenen van: Een actief gebied zou het deel van de zon binnendringen dat in het weekend voor ons zichtbaar is. En dus aardgericht worden.

Het oude actieve gebied 3615 aan de zuidoostelijke rand van de zon zou ook weer zichtbaar en actief kunnen worden. Het veroorzaakte een paar weken geleden verschillende M-fakkels en een X-klasse uitbarsting.

We hebben te maken met de terugkeer van opvolgende regio’s in twee grote zonnevlekkengroepen boven de oostelijke zonnehorizon. Tegelijkertijd nemen we geen significante uitstroom van actieve regio’s waar boven de westelijke zonnehorizon. Een toename van de zonneflux in de orde van grootte van 160 eenheden is dus mogelijk in de komende dagen.

HF-vooruitzichten

Er zijn momenteel slechts vijf zonnevlekgebieden met eenvoudige magnetische configuraties op de zichtbare zonneschijf. De snelheid van de zonnewind is normaal. De geomagnetische omstandigheden zijn nog steeds overwegend rustig.

Het risico op zonnevlammen zal de komende dagen licht toenemen (M 35%, X 01%, Proton 01%), Zondag en maandag passeren twee massa-ejecties en zal het aardmagnetische veld wat actiever worden met een Kp van4 tot 5.

Beide CME’s zijn het resultaat van uitbarstingen van filamenten (respectievelijk 11 april /0540 UTC en 12 april /0020 UTC). Snelle zonnewind van een coronaal gat kan zich hiermee vermengen. Volgens het Amerikaanse weerbureau NOAA is er in het weekend kans op kleine geomagnetische stormen. De activiteit zal tegen dinsdag weer afnemen, dus we kunnen daarna een meestal rustig niveau verwachten, afhankelijk van de intensiteit van de zonnewind.

De propagatieomstandigheden zullen onveranderd blijven. De MUF varieert van circa 14 MHZ in de nacht tot 30 MHz rond het middaguur. De meest stabiele DX-signalen zijn op de 20, 17 en 15 meter banden. Luide signalen uit Zuid-Amerika zijn ’s ochtends te horen op 7, 10 en 14 MHz. 12 en 10 meter zijn zwakker wat betreft intercontinentale DX door de seizoensgebonden lagere MUF3000.

VHF en hoger

Tropo, regenscatter

Een hogedrukgebied boven de Alpen zorgt voor wat gebieden met verhoogde tot sterke tropo langs het kanaal en in de golf van Biskaje. It is echter maar van korte duur. Maandag en dinsdag is een lagedrukgebied in onze regio weer dominant met alleen kansen voor regenscatter.

Enkele weken geleden is aandacht besteed aan bliksemscatter op 1296 MHz. Op de blogspot van EI7GL is ook een post te vinden van bliksemscatter op 144 MHz over 277 km tussen Griekenland en Turkije  [ https://ei7gl.blogspot.com/2024/04/guest-post-example-of-lightning-scatter.html ]

Sporadische-E, meteorscatter en Aurora

Meteorscatter is de moeite waard aangezien we de piek van de Lyridenregen op 21 en 22 april aan het einde van volgend weekend naderen.

Door de rustigere zonneomstandigheden is het poollicht lager op de lijst komen te staan, maar het is nog steeds een goede oefening om op te letten als de Kp-index boven de vijf komt.

Het Es-seizoen zal naar verwachting snel beginnen. Je kunt het meestal zien aan luide short-skipopeningen op 10 meter in Europa. De 6 meter band is ook een goede indicator, bij voorkeur in de ochtend en late namiddag. Zuid-Europese stations genieten al van frequente TEP-openingen (TEP = Trans-Equatorial Propagation; zie [1]). De 40 MHz-band kan ook worden waargenomen. Deze werd in Spanje vrijgegeven voor een periode van achttien maanden in de frequentieband 40.650 tot 40.750 MHz. Meer informatie over 40 MHz is te vinden op [2].

[1] _https://k9la.us/Trans-Equatorial_Propagation.pdf <https://k9la.us/Trans-Equatorial_Propagation.pdf>_
[2] _https://ei7gl.blogspot.com/p/40-mhz.html <https://ei7gl.blogspot.com/p/40-mhz.html>_

Er zijn onlangs veel opmerkelijke Trans-Equatorial Propagation (TEP)-openingen geweest op de 144 MHz-band van Namibië naar (zuid) Europa. Het probleem met avondtype TEP is dat de signalen vaak erg vervormd zijn op 144 MHz en modi zoals FT8 vaak niet werken. Om dit probleem aan te pakken, zijn er geslaagde testen uitgevoerd met de mode Q65. Er is gekozen voor de frequentie 144,190 MHz om deze TEP-tests uit te voeren. Dit is NIET de officiële Q65-frequentie.

Het probleem is nu dat naarmate het nieuws van de TEP contacten zich verspreidde, Europese stations elkaar beginnen te werken op 144.190 MHz met Q65. Het probleem hierbij is dat ze de zwakke TEP-signalen uit Afrika blokkeren.

De organisatoren van de TEP-tests hebben de frequentie verplaatst naar 144,192 MHz om interferentie van EU naar EU contacten te voorkomen, maar de centrale boodschap is dat het gebied rond 144,190 MHz vrij moet blijven voor alleen TEP-contacten van Europa naar Afrika.

In volgorde zendt Afrika altijd als eerste uit, Europa altijd als tweede.

EME

Voor EME-operators is de declinatie van de maan maximaal dit weekend, eindigend op de 14e, dus er zullen lange maanvensters zijn. We zijn voorbij het perigeum, dus de padverliezen nemen weer toe. 144MHz hemelruis is matig dit weekend en dan laag voor de rest van de week.

Propagatienieuws wordt samengesteld door Tom PC5D. Bij de samenstelling maakt hij onder andere gebruik van de voor Nederland relevante informatie uit het wekelijkse Propagation News van de Britse radioamateurvereniging RSGB, dxinfocentredarc.de/der-club/referate/hf/ , Make More Miles on VHF, metoffice.gov.ukswpc.noaa.gov,  en poollicht.be. Propagatienieuws maakt ook deel uit van het radiojournaal van de Zuid-Limburgse zondagochtendronde. De audio opname van deze ronde is terug te luisteren op a22.veron.nl

Repeater PI3ZLB is weer online

De repeater PI3ZLB in Hulsberg is na gepland onderhoud op donderdag 11 april nu weer online.
Echolink is nog tijdelijk offline voor nader onderzoek naar het functioneren daarvan.

Storingsmeldingen repeater PI3ZLB en PI1ZLB

De remote ontvanger bij Thijs PE1RLN in Hulsberg is momenteel offline door een technisch probleem.
Het kan enkele dagen duren voor deze ontvanger weer online komt.

Storingsmeldingen en rapporten kunnen doorgegeven worden via het contactforumlier op deze website.

Gepland onderhoud

Na gepland onderhoud op donderdag 11 april is de repeater nu weer online.

Echolink

Echolink is tijdelijk offline voor nader onderzoek naar het functioneren daarvan.

PI1ZLB 70cm repeater zowel met DMR als FM te gebruiken

De 70cm DMR repeater PI1ZLB in Maastricht kan voor lokaal verkeer ook als FM repeater gebruikt worden.
Deze repeater staat hoog opgesteld en heeft daardoor een aanzienlijk bereik.
Volgens de eerste rapporten is deze tot diep in België en richting midden-Limburg zeer goed bruikbaar.
Rapporten over het functioneren van deze repeater worden bijzonder op prijs gesteld.

Gegevens PI1ZLB:

  • Frequentie: 438,150 MHz, shift -7,6 MHz
  • CTCSS 71,9Hz instellen, zowel voor zenden als ontvangen

WWII Radio Operator Vacuum Tube Training

Voor de liefhebbers van buizen, een leuke film over de werking van buizen. Deze trainingsfilm uit de Tweede Wereldoorlog maakte radio-operators vertrouwd met vacuümbuizen. Zoals de film uitlegt, worden deze onderdelen in radio’s gebruikt. Vacuümbuizen zijn meestal afhankelijk van thermionische emissie van elektronen uit een hete gloeidraad of een kathode die door de gloeidraad wordt […]

Repeater PI3ZLB: Echolink tijdelijk offline van 23 – 30 maart

Na het experimenteel activeren van Echolink op de repeater PI3ZLB zijn een aantal problemen gemeld met betrekking tot het functioneren van daarvan. Deze meldingen betreffen onder andere vervormd en hakkelend audio, verminderde ontvangstgevoeligheid van de repeater, overlast van de spraakberichten bij het aan- en afmelden op Echolink, slechte geluidskwaliteit van Echolink audio, en het verbreken […]

Echolink op PI3ZLB

Als experiment is het voorlopig mogelijk om Echolink te gebruiken op de repeater PI3ZLB. Met EchoLink kunnen gelicenseerde radioamateurs verbinding maken met de repeater via internet , ongeacht waar ook ter wereld. Om EchoLink te gebruiken heb je een zendmachtiging nodig. Meer informatie vind je op de website echolink.org Er wordt nog aan de repeater […]

VERON A22 excursie naar het Fernmeldemuseum in Aken.

Zoals al eerder aangekondigd gaan we weer op reis, dit keer wat dichter bij huis, naar het Fernmeldemuseum in Aken. Dit gaat gebeuren op zaterdag 20 januari 2024. In juni 1996 werd de “Verein der Förderer des Fernmeldemuseums Aachen e.V.” opgericht. Een vereniging van vrijwilligers en oud-professionals die het algemene publiek een inzicht willen geven […]