Repeater PI3ZLB:
Ingangsfrequentie: 145,125 MHz
Uitgangsfrequentie: 145,725 MHz
Mode: FM (12,5 kHz)
Locatie: A79 ter hoogte afslag Hulsberg
Coord: OL 5° 50′ 52,0″, NB 50° 53′ 1,5″
Antennehoogte: 150m N.A.P.
Repeater: Spectra MX800
Antenne: Diamond X200N
Coax: 35m Ecoflex 10 plus
Besturing: SVXLink op Raspberry Pi 3B
Operating System: Raspbian Stretch
Audio en control hardware: Hamserverpi
Remote toegang: Echolink

Activeren van de repeater:

De repeater kan op drie manieren worden geactiveerd:

  1. CTCSS 71,9 Hz – tenminste 500 msec
  2. 1750 Hz toon
  3. DTMF ‘ * ‘ (sterretje)

Callgever:

De callgever zendt iedere 5 minuten de call PI3ZLB in morse uit. De extra letter ‘B’ geeft aan dat deze repeater een CTCSS toon van 71,9Hz gebruikt. Op het hele en halve uur wordt de call in spraak uitgezonden. 

CTCSS tone squelch:

De repeater voegt een sub-toon van 71,9 Hz toe aan het uitgezonden signaal, zolang de repeater zelf een signaal op de ingang ontvangt. Dit is er onafhankelijk van of het ontvangen signaal zelf een 71,9 Hz sub-toon meestuurt, of niet.
Bij de callgever en tijdmeldingen wordt geen 71,9 Hz sub-toon meegezonden.

Door de “Tone Squelch” van je ontvanger op 71,9Hz in te stellen kun je zelf bepalen of je de callgever en tijdmeldingen van repeater wil horen. 

Remote toegang via Echolink

Met EchoLink kunnen gelicenseerde radioamateurs de repeater via internet beluisteren, en er zelf ook verbinding mee maken, ongeacht waar ter wereld. EchoLink heeft zo’n 350.000 gevalideerde gebruikers over de hele wereld.
Meer informatie over Echolink vind je hier

Callgever en tijdmelding:

De repeater zendt de roepnaam elke 5 minuten in morse uit (20 wpm, 700 Hz), gevolgd door de letter ‘B’, die aangeeft dat de repeater gebruik maakt van een CTCSS toon van 71,9 Hz. Bij de callgever en tijdmeldingen wordt geen 71,9 Hz sub-toon meegezonden.

Op het hele en halve uur meldt de repeater de roepnaam in spraak.

Het volume van callgever en tijdmelding wordt verminderd indien er een signaal op de ingang van de repeater wordt ontvangen.

Rx timer 15 min (“de wurger”):

De repeater is  beveiligd tegen te lang spreken  met een timer van 15 minuten, de ‘wurger’. Als de squelch vijftien (15) minuten onafgebroken open blijft valt de repeater af. Na maximaal een minuut kan de repeater dan weer geopend worden. Dit dient om te voorkomen dat de repeater geopend blijft door een vastzittende PTT ergens in een shack. Houdt daarom wat ruimte tussen de doorgangen voor de ‘roger piep’. Het is niet nodig te wachten tot de repeater afgevallen is, maar let op, er is ook nog een tweede beveiliging, de Tx timer!

Tx timer (75 min):

Naast de wurger van 15 minuten is de repeater bovendien beveiligd met een timer van 75 minuten. Indien de zender langer dan een uur en 15 minuten aaneengesloten ingeschakeld blijft grijpt deze in en schakelt de zender uit. Om de repeater daarna weer te kunnen gebruiken is het noodzakelijk dat deze afvalt, dus de squelch langer dan 15 sec gesloten blijft. Zolang er een signaal op de ingang is blijft de zender uitgeschakeld.
Om te voorkomen dat de Tx timer ingrijpt is het dus aan te bevelen de repeater na ruim een uur permanent gebruik een keer af te laten vallen. Alleen de microfoon loslaten is niet voldoende, je moet dan echt even wachten tot de zender helemaal uitschakelt. 

Beveiliging tegen klapperen:

Indien de squelch meerdere keren achter elkaar kort geopend wordt zonder dat er gesproken wordt, valt de zender automatisch af, met de mededeling “Interference shutdown“. Dit dient als een beveiliging tegen ongewenst openen van de repeater.

Waarom hoor ik mezelf terug als ik mijn uitzending beëindig:

Bij het afvallen van de squelch in de repeater hoor je geen stoorgeluid, danzij de “Squelch Tail Elimination“. Om dit te bereiken wordt het audio signaal met ongeveer een kwart seconde vertraagd. Als je transceiver snel omschakelt van zenden op ontvangen hoor je zelf het laatste stukje van je eigen uitzending terug.

Ontvangst locaties:

Er staan ontvangers in Hulsberg, Cadier en Keer, Brunssum en Berg en Terblijt (deze laatste twee locaties zijn tijdelijk en experimenteel). Het signaal met de beste signaal-ruisverhouding van één van deze ontvangers wordt automatisch gekozen voor doorgifte door de repeater. 

Roger piep:

Als de Squelch sluit geeft de repeater een ‘roger’-piep. Als de repeater verder geen signaal meer ontvangt, volgt na 10 sec een belletje, en na 15 sec stopt de zender.

Aan de toontjes na de roger-piep kun je horen op welke locatie je ontvangen werd.

  • Hulsberg: alleen een roger-piep
  • Brunssum: 1 extra toontje na de roger-piep
  • Cadier en Keer: 2 extra toontjes na de roger-piep
  • Berg en Terblijt: 3 extra toontjes na de roger-piep

Parrot:

Je kunt je eigen uitzending terug horen door middel van de Parrot (Papagaai) functie van deze repeater. Schakel deze in met DTMF ‘ 1 # ‘, en weer uit met DTMF ‘ # ‘. Na 60 sec stilte schakelt de functie zich zelf uit. De opname tijd is begrensd op 60 sec, als je langer uitzend hoor je alleen de laatste 60 sec terug.

De repeater ON0NR in Namen/Namur (B):

De repeater ON0NR in Namen/Namur (B) werkt op dezelfde frequentie. Om te voorkomen dat de repeater onnodig opent gebruiken beide repeaters een ander CTCSS toonslot. Dit helpt tegen het onnodig openen van de repeater, maar kan geen storing voorkomen als de repeater eenmaal geopend is. Door de ligging nabij de Belgische grens ondervinden wij hierdoor soms storing van meestal Franstalige stations, die over de repeater in Namen werken, met name als die stations zelf in de buurt van de grens zitten, binnen het ontvangstbereik. Besef dat deze storing wederzijds is, de stations in België hebben soms ook last van ons.

Het repeater team:

Het repeater team bestaat uit Egbert PA0EJH, Evert PA3CZS, Folkert PA0FOT, Rudolf PA1EBM en Ronald PE2KMV. Zij zijn geïnteresseerd in uw observaties, wensen en ideëen. Blijf dus niet piekeren, maar neem contact op met een van de teamleden als je een vraag over het gebruik van de de repeater heeft, of een idee heeft om deze te verbeteren. De team leden zijn te bereiken via email (zie qrz.com), tijdens de rondes, op afdelingsavonden, of via bestuursleden van VERON en VRZA in Zuid-Limburg.