Vintage en Techniek beurs

“Techno Nostalgica” was tientallen jaren de grootste en meest aantrekkelijke techniekbeurs in Nederland. De beurs had een internationaal karakter met deelnemers uit Noorwegen, Zweden, Duitsland, Engeland, België en Nederland. In samenspraak met enkele ex-organisatoren heeft het Grammofoonmuseum besloten de organisatie van deze beurs door te zetten.

De “Vintage en Techniek” beurs is de opvolger van de “Techno Nostagica” en wordt gehouden in 2 sporthallen bij Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

De sporthallen zijn elk 1000m2 groot en bieden plaats aan 120-150 tafels. De spil is toegankelijk voor mensen met een beperking en beschikt ook over een restaurant en een aula. In de aula is de hele dag entertainment en worden lezingen en demonstraties gegeven. Ook is er een reparatieafdeling. Gegarandeerd ontdekt u er dan ook een overdaad aan oude techniek. Van oude radio en televisietoestellen tot grammofoonspelers en technisch speelgoed staan voor u klaar. Aangevuld met een rijkdom aan vintage. De standhouders komen uit Nederland, Duitsland en België. Het aanbod is heel gevarieerd en op onderstaande website presenteren een aantal standhouders alvast wat ze te bieden hebben.

meer info :  https://www.vintageentechnieknl.nl/

=======================

reisafstand vanaf Maastricht Geusselt : ca. 250km , reistijd ca.3 uur

HAM meets military part 2

Op 14 december 1700 GMT zullen een heleboel speciale stations met callsigns PA01MIL, PA02MIL, PA03MIL etc. de amateur banden betreden.

Ze blijven hier slechts enkele uren! Deze stations doen mee aan een HF activiteit van defensie en strijden onderling in een competitie.

Wij zouden het fantastisch vinden als zoveel mogelijk amateurs deze stations willen aanroepen om zo hun log te vullen!

Wij maken niet bekend hoeveel stations er zullen zijn, maar dit zijn er meer dan genoeg! Welke amateur werkt ze allemaal?

Ze zenden uit in SSB phone en kunnen op alle banden komen, met verschillende configuraties, maar altijd met een militaire set.

Elk station bestaat uit twee (jonge) militairen en een amateur voor het toezicht.

73

Ton & Klaas-Jan

PI4VBD – clubstation regiment verbindingstroepen

Morse examen UBA

In 2024 organiseert UBA-DST voor de 7de maal de BIPT CW proef.

Morse Key

In overeenstemming met het besluit van de Raad van BIPT van 19 januari 2021 is het BIPT op de hoogte gebracht en zijn de examinatoren erkend door het BIPT. Na het slagen in deze proef ontvangen de deelnemers een “bewijs van slagen” waarmee de houders van een Belgisch klasse A bedieningscertificaat de vermelding “Morse xx WPM” op hun bedieningscertificaat kunnen verkrijgen.
Het staat buitenlandse radioamateurs vrij om deel te nemen aan deze proeven, het is uiteraard aan hun bevoegde administratie om het “bewijs van slagen” te valideren.

Datum en plaats: 6 April 2024 om 14u00, Lokalen UBA-DST Citadel z/n te Diest.

Seinsnelheid: Achtereenvolgens worden twee proeven georganiseerd: 5 WPM en 12 WPM.
(Een voorbeeld van 5 WPM download je hier, een voorbeeld van 12 WPM download je hier)

Wens je aan deze CW-proef deel te nemen? Gelieve je dan aan te melden via een E-Mail aan  on6kl@uba.be met vermelding van volgende gegevens: Naam, voornaam, roepteken, volledig adres, geboortedatum en -plaats, kopie van je bedieningscertificaat en een kopie van jeidentiteitskaart (recto/verso).

Richtlijnen BIPT Morseproef UBA-DST download je hier.

Meer informatie nodig?: on6kl@uba.be

Open dag Inmarsat

“Grutte Earen” in Burum (Fr)

Op zaterdag 16 september doet Inmarsat de deuren open, ter ere van hun 50-jarige bestaan!

Dit is jouw ultieme kans om een kijkje te nemen op dit bijzondere terrein waar technologie en innovatie samenkomen. Loop tussen de metershoge oren door of doe een oproep via een satelliet.
De toegang is helemaal gratis!

Rondom het heel weekend (14/09 – 17/09) zijn er ook een hoop programma’s voor de jeugd georganiseerd.

Kijk voor het complete programma op :  Open dag Inmarsat

I.L.L.W. 2023

illw

International Lighthouse Lightship Weekend – ILLW

Normally held on the 3rd full weekend in August

This year 00.01UTC 19th August to 24.00UTC 20th August 2023 (48 hours)
Next year: 00.01 UTC 17th August to 24.00 UTC 18th August 2024 (48 hours)

International Lighthouse Lightship Weekend – ILLW

Normally held on the 3rd full weekend in August

This year 00.01UTC 19th August to 24.00UTC 20th August 2023 (48 hours)
Next year: 00.01 UTC 17th August to 24.00 UTC 18th August 2024 (48 hours)

lijst van deelnemers

Geen contest

Dit evenement heeft een open karakter. Iedereen kan meedoen als je in de buurt van een vuurtoren, met toestemming van de eigenaar, mag uitzenden. Het gaat erom om leuke verbindingen te maken en er is dan ook geen prijs aan gekoppeld. Ondanks dat het de 25ste editie is, zijn er geen speciale festiviteiten, maar wordt dit jaargang opgedragen aan de bevolking van Oekraïne.

 

PA6TIEN activering

Vallende sterren excursie

Vallende sterren zijn een met veel mythes omgeven natuurverschijnsel. Op 12/13 augustus passeert meteorenzwerm Perseïden op ’korte’ afstand de aarde en zullen er weer de nodige meteorieten of vallende sterren te zien zijn. Volgens verwachting tot 80 per uur tijdens het hoogtepunt. Bovendien is er dan geen maanlicht. Alleen een wolkendek kan spelbreker zijn.

We beginnen om 20.30 uur met uitleg over het verschijnsel vallende sterren en rond 21.00 uur tijdens de schemering vertrekken we voor een korte wandeling van circa 5 km. Onderweg houden we op een plek met vrij uitzicht stil om te proberen de vallende sterren te spotten. Tegen 23.00 uur zijn we terug bij de molen.

De Van Tienhovenmolen werd gebouwd in 1855 en is de enige molen die helemaal met mergelsteen is gebouwd. Onlangs heeft de molen nieuwe wieken gekregen en is in bedrijf. Als je ruim voor aanvangstijd komt kun je de molen bezichtigen. Dit kan ook nog na afloop van de excursie.

Er is koffie/thee, natuurlijke frisdrank en er zijn molenproducten te koop.

Deze activiteit is geschikt voor kinderen en honden aan de riem mogen mee. Denk ook aan stevige wandelschoenen, een zaklampje en een veiligheidshesje of -band. We lopen nl. een stukje langs de weg. Download evt. de gratis app Google Sky Maps om makkelijker sterren en sterrenbeelden te kunnen herkennen.

IVN info :  IVN Maastricht

Gedurende deze dag zullen diverse amateurs weer actief zijn met een velddag station, demonstraties van QO-100 en morse berichtenverkeer.

42e VERON HF-dag

Programma 42e HF-dag Hoevelaken 16 september 2023

Let op: in verband met de gratis lunch is het noodzakelijk dat iedereen zich voor 7 september aanmeldt bij Marcel Bos PA9M alleen via email pa9m@veron.nl.

Deze HF-dag wordt georganiseerd door de VERON. Ook niet-VERON leden zijn van harte welkom zij worden dan wel geacht een financiële bijdrage te betalen van € 10,00 en deze kan worden voldaan bij de organisatie ter plaatse.

Badge en Prijzen

Een ieder wordt verzocht een roepnaam badge met call en naam te dragen. Natuurlijk is er ook de uitreiking van de prijzen van de VERON HF Contesten.

Programma

10:00 Aankomst
10:30 Programma introductie door Jan Stadman PA1TT/DJ5AN
10:35 Opening door de VERON Voorzitter Remy Denker PA0AGF
10:45 IARU en HF zaken door Theo Koning PA1CW voorzitter Traffic Bureau
10:55 Presentatie over P29RO door Werner Hasemann DJ9KH
11:40 DX quiz georganiseerd door Enno PF5X
12:15 Lunch
13:30 Lezing WRTC door Jan PA1TT, met ondersteuning van Marcel PA9M en Gert PA3AAV
14:30 Uitreiking prijzen en uitleg resultaten:PACC_bekers
– PACC-contest door Marcel Bos PA9M
– PACCdigi contest door Wil van der Laken PA0BWL
– Velddagen Jan Visser PG2AA
– PA beker Theo Koning PA1CW
15:15 Pauze
15:45 Presentie Madagaskar door Ronald Stuy 5R8WP en stand van zaken Swains W8S
17:00 Einde
18:00 25e VERON DX-dinner

meer info :  artikel op VERON website

Open dag – Effelsberg radiotelescoop

Tag der Offenen Tür am 100-m-Radioteleskop Effelsberg

Das Radio-Observatorium Effelsberg, die Außenstelle des Max-Planck-Instituts für Radioastronomie (MPIfR), öffnet am Samstag, 9. September 2023 von 10:00 – 17:00 Uhr seine Pforten für die Öffentlichkeit. Der “Tag der Offenen Tür” bietet eine hervorragende Gelegenheit, ganz nah an das große 100-m-Radioteleskop heranzukommen und vielleicht sogar die erste Teleskopplattform in 20 Metern Höhe betreten zu können.

Das Teleskop ist auch heute, mehr als 50 Jahre nach seiner Inbetriebnahme, das größte voll bewegliche Radioteleskop Europas. Es liegt, geschützt vor Störstrahlung von außen, in einem Tal bei Bad Münstereifel-Effelsberg, ca. 40 km südwestlich von Bonn. Auf dem Institutsgelände befindet sich auch eine Station des europäischen LOFAR-Teleskopnetzwerks für Radiobeobachtungen im Meterwellenbereich.

Am 9. September ist jedermann willkommen, das Institutsgebäude mit dem Steuerraum, von dem aus das Radioteleskop betrieben wird, und insbesondere das Teleskop selbst aus nächster Nähe zu besichtigen.

Beim Zugang auf die Elevationsbühne in 20 m Höhe sei darauf hingewiesen, dass dafür festes Schuhwerk erforderlich ist, ebenso ein guter Gesundheitszustand und keine Höhenangst. Dieser Teil des Programms ist für kleine Kinder nicht geeignet.

Es wird kein Eintritt erhoben und es ist keine vorherige Anmeldung erforderlich.

Parkeren direct bij de telescoop is slechts beperkt mogelijk (alleen invaliden), men moet van de publieke parkeerplaats een stukje wandelen (ca 1km) naar de installatie zelf.
Of gebruik maken van de speciale pendelbus die op de open dag wordt ingezet.

https://www.mpifr-bonn.mpg.de/effelsberg/besucher/tdot2023?c=247828

ARDF 3-Landen Treffen

“Drie Landen Radioamateur Treffen”

14 + 15 + 16 juli 2023 op de Mechelse heide bij Maasmechelen (B).

Hierbij nodigen wij u uit voor de Internationale VERON Foxoring wedstrijd op 15 juli 2023
met aansluitend op 16 juli het Belgisch ARDF Kampioenschap op hetzelfde terrein.
De loopkaarten zijn uitgebreid over groter gebied om de wedstrijden nog uitdagender te maken.
M
et aanvullend nog 4 andere wedstrijden. Alle wedstrijden staan in het teken van het “Drie Landen radioamateur Treffen” tussen Duitsland, België en Nederland. Meer landen zijn welkom.

Voor meer info :  Uitnodiging 3-Landen Treffen

Voor deze wedstrijd is toestemming verleend door de bevoegde instanties en is niet in strijd met enigerlei rechten van andere personen of clubs. De kaart is door de inrichter zelf vervaardigd. (copyright ©PA0SOM). Deze wedstrijd wordt gesponserd door de Nederlandse radio amateur vereniging VERON. Deelname aan de wedstrijden is op eigen risico.

In de namiddag van 15/7 houdt restaurant “De Salamander” de jaarlijkse zomer barbecue. De deelnemers aan de FoxOring zijn van harte welkom.

Vatertags Fuchsjagd G01

 Liebe YLs, OM und Freunde des Amateurfunkpeilens,

der OV G01 Aachen veranstaltet an Christi Himmelfahrt, also am Do, 18.05.2023, um 10:30 Uhr
seine traditionelle Vatertagsfuchsjagd beimGrillplatz in 
52159 Roetgen (bei Aachen), Lammersdorfer Str. 69
GPS: N 50°40’49.7″ E 6°13’22.8″
Band: 80 m, nach Wunsch anschließend auch auf 2 m. Wer Grillgut mitbringen möchte, kein Problem, wir stellen einen Grill dafür bereit. Peilempfänger können ausgeliehen werden. Die Streckenlegung erfolgt diesmal freundlicherweise durch Dirk Stein DL5KBI.
Weitere Details finden sich im angehängten PDF.   Ausschreibung Aachen Vatertag 2023
Wir freuen uns auf schönes Wetter und zahlreiche Teilnahme,
vy 73, Lothar (DK1LF), OVV von G01