apr
7
wo
2021
Technonet PI3ZLB @ (on air)
apr 7 @ 21:00

Technonet op PI3ZLB  –  rondeleider :  Egbert PA0EJH.

apr
11
zo
2021
Zondagochtendronde PI3ZLB @ (on air)
apr 11 @ 11:00 – 12:00

Zuid-Limburgse Zondag Ochtendronde via PI3ZLB 145,725 MHz  –  rondeleider :  Rudolf PA1EBM.

Tevens stream via :  http://meet.jit.si/pi3zlb

RF Webinar – Zelf meteoren detecteren met de CAMRAS WebSDR @ (online)
apr 11 @ 15:00 – 16:30

Programma RF-webinar

11 apr 2021 PE1RXJ Meteoren detecteren door middel van radiosignaalreflectie.
Frans zal in zijn presentatie ingaan op de mogelijkheden die we zelf hebben om hiermee te experimenteren. We hebben tenslotte niet allemaal een 25m-radiotelescoop in de achtertuin staan.
Meteoren, ook wel vallende sterren genoemd, zijn stofdeeltjes en kleine korreltjes die vanuit de ruimte op aarde storten. Deze deeltjes schieten de atmosfeer in met een snelheid tussen 60 en 120 km/s, waarbij de gasdeeltjes geïoniseerd worden, en de meteoroïde meestal volledig verdampt. Dit geeft in het donker een lichtflits, die lijkt op een wegschietende ster. Zendamateurs gebruiken de ionisatie om verbindingen te maken over grote afstanden. Deze radiosignaalreflectie is interessant omdat daarmee ook tijdens daglicht meteoren kunnen worden gedetecteerd. Tellen en het meten van de zogenaamde meteorenregens kan nu nauwkeuriger worden gedaan. Automatisering daarvan is een mooi onderwerp, en verre van eenvoudig. Bij de radiotelescoop in Dwingeloo staan antennes opgesteld om meteoren te detecteren, het signaal daarvan is ook beschikbaar is op de webSDR www.camras.nl. Welke apparatuur heb je nodig om dit zelf te doen, en hoe ingewikkeld of simpel is het? Wat voor effecten heeft Frans al waargenomen, en wat worden de volgende stappen?

Oudere uitzendingen

10 jan 2021 HF Techniek
PA3A
Smith diagram vanuit theorie en praktijk
14 feb 2021 Moderne zelfbouw projecten
PA3FUN
Presentatie over de Hermes Lite
14 mrt 2021 Moderne laboratorium technieken
PE3ES/F4VTQ
FT8 en WSPR met de Red Pitaya en Stem Lab, het zwitserse zakmes voor ingenieurs

 

apr
12
ma
2021
RSGB webinar Tonight@8 : VNA’s @ (online)
apr 12 @ 21:00 – 23:00

Introduction to VNAs and the NanoVNA  –  Alan W2AEW

 

 Alan will give an introduction to what a VNA is, the fundamentals of VNA operation and terminology, what it’s good for. Then he will go into the NanoVNA specifically – a bit about the design, calibration, operation and typical use cases. All of this is followed by the limitations of the NanoVNA compared to “professional” VNAs.

=========================

As part of the national “Get on the air to care” campaign with the NHS, the RSGB Tonight @ 8 series of live webinars cover a range of topics and help you gain more enjoyment from amateur radio.

Tonight @ 8 webinars are live-streamed, allowing you to watch the presentations and ask questions online. They can also be viewed on a later date on the RSGB website and YouTube.

Info :  https://rsgb.org/main/tonight-at-eight-live-webinars/

apr
14
wo
2021
Lezing / Webinar : Propagatie @ (online)
apr 14 @ 20:00 – 22:00

Deze avond zal Tom PC5D ons alles vertellen over Propagatie.

De Jitsi meeting is te volgen via : meet.jit.si/pi3zlb

Ga op de avond van de lezing in een moderne webbrowser naar de url. NB dit is dezelfde url die ook voor de streaming van de zondagochtendronde wordt gebruikt. Om 20.00 uur willen we met de lezing starten, maar voor wat laatste checks m.b.t. de ICT instellingen is het virtuele zaaltje al eerder toegankelijk.

 

apr
16
vr
2021
VERON webinar – portable verbindingen maken via amateursatellieten @ (online)
apr 16 @ 20:00 – 21:30

Online lezing : portable verbindingen maken via amateursatellieten

Amateursatellieten vallen onder de vele interessante technieken van onze veelzijdige radiohobby. Als radioamateurs hebben we de beschikking over meerdere satellieten die we kunnen gebruiken voor het maken van radioverbindingen. Op vrijdagavond 16 april 2021 houdt Ivo Klinkert PA1IVO een online lezing over portable verbindingen maken via amateursatellieten. Ivo legt uit hoe te beginnen met deze vorm van experimenteel radio onderzoek.

In deze online lezing portable verbindingen maken met amateursatellieten legt Ivo specifiek het gebruik van draagbare apparatuur uit. Om via low-earth orbit (LEO) amateursatellieten radioverbindingen te maken. Het zogenaamde ‘portable (/P)’ werken. Met een relatief eenvoudig radiostation is het al mogelijk om verbindingen te maken via LEO-amateursatellieten. Met tegenstations vaak in een groot deel van Europa, en met maar een paar Watt aan vermogen. Is het niet geweldig als je bij je vakantiehuisje in Denemarken met je draagbare radiostation een QSO maakt met een tegenstation op Tenerife?

Inhoud online lezing

LEO-satellieten draaien snel rond de aarde. Het is daarom belangrijk om iets van satellietbanen te weten om te bepalen wanneer een satelliet te werken is. Maar ook wat het bereik dan zal zijn. Tegenwoordig is er veel software beschikbaar die dit allemaal aangeeft.

In de lezing vertelt Ivo welke soorten satellieten er zijn en hoe je via deze verschillende satellieten het beste radioverbindingen kan maken. Ook legt Ivo uit wat voor apparatuur er nodig is. Maar vaak blijkt dat je al veel thuis hebt liggen om te starten. De satellieten maken voornamelijk gebruik van de 2-m en 70-cm band, dus binnen bereik van zowel de F- als de N-registratie. En natuurlijk staat Ivo ook stil bij zaken die specifiek zijn voor het werken via amateursatellieten. Denk hierbij aan de Dopplerverschuivingen die plaatsvinden, en de zaken rondom het full-duplex werken, inclusief uitleg met een dB-rekensommetje.

Deelname lezing

  • Link voor deelname via GoToMeeting komt via de VERON Nieuwsbrief van april.
  • Lezing is ook via ons YouTube kanaal te volgen.
    Omdat we niet alles tegelijk kunnen is hier geen chatmogelijkheid.

VERON Pinksterkamp (VPK) 2017

Deze lezing is grotendeels gelijk aan de lezing die gegeven is op het VERON Pinksterkamp (VPK) 2017, en bevat ook veel informatie die al gegeven is in diverse lezingen in het land. Maar iedereen is welkom om de lezing bij te wonen, of het nu voor de eerste keer is of als herhaling van een eerdere lezing!

apr
18
zo
2021
PA21AGR + PA6TIEN + PH75MAA special event activiteit @ Wolfshuis - Epen Zuid Limburg
apr 18 hele dag

Op zondag 18 april wordt de Amstel Gold Race gereden in het Limburgse Heuvelland en tijdens de race zullen enkele radiozendamateurs van de VRZA afdeling Zuid-Limburg actief zijn met de roepletters PA21AGR. Vanaf 2 locaties wel te verstaan: vanuit de velddag-locatie in Epen en vanuit de Van Tienhovenmolen in Gasthuis/Bemelen.

Op de HF banden en via de repeaters PI3ZLB en PI2NOS wordt geprobeerd om zoveel mogelijk contacten te maken met lokale amateurs en natuurlijk met amateurs in den verre.

Omdat er tijdens de race geen publiek is toegestaan, zal het gebied rondom het parcours niet (goed) toegankelijk zijn en zijn er voor beide locaties ontheffingen aangevraagd voor de deelnemers. Het bezoeken van beide locaties is daardoor waarschijnlijk niet goed mogelijk, zeker niet met de auto. Maar het is natuurlijk wel mogelijk om een radioverbinding met de deelnemers te maken!

Tijdens de toerversie in september worden er ook activiteiten gepland. Coronamaatregelen zijn volledig geldig.

Tot zondag 18 april!

Zondagochtendronde PI3ZLB @ (on air)
apr 18 @ 11:00 – 12:00

Zuid-Limburgse Zondag Ochtendronde via PI3ZLB 145,725 MHz  –  rondeleider :  Tom PC5D.

Tevens stream via :  http://meet.jit.si/pi3zlb

apr
21
wo
2021
Technonet PI3ZLB @ (on air)
apr 21 @ 21:00

Technonet op PI3ZLB  –  rondeleider :  Tom PC5D.

apr
25
zo
2021
Zondagochtendronde PI3ZLB @ (on air)
apr 25 @ 11:00 – 12:00

Zuid-Limburgse Zondag Ochtendronde via PI3ZLB 145,725 MHz  –  rondeleider :  Marc PA3GJL.

Tevens stream via :  http://meet.jit.si/pi3zlb