Interesse gebieden

Onder dit menu vindt je een vrij willekeurige keuze aan interesse gebieden met betrekking op het zendamateurisme.

Het radiozendamateurisme  is een wereldwijde dienst, gewijd aan experimentereel onderzoek, publieke dienst, en het stimuleren van internationale vriendschappen, radiozendamateurs in vrijwel elk land ter wereld delen deze hobby met elkaar.

Het zendamateurisme kent veel aspecten en interesse gebieden, veel te veel om hier allemaal te benoemen. Ze variëren van het spreken met vrienden in de buurt, tot het maken van nieuwe vrienden over de hele wereld, het communiceren via reflectie van radiosignalen tegen de maan, tot het bouwen, lanceren en gebruiken van amateursatellieten. De communicatievormen variëren van morsecode tot spraak, digitale data en televisie. De communicatie is voor persoonlijke gebruik, bij rampen en nood situaties, of voor het deelnemen aan wereldwijde wedstrijden (“Contests”).

Vroeger was het beeld van een radiozendamateur vooral dat van een ingenieur of technicus die een wirwar van draden en zelfgebouwde apparatuur in zijn kelder had staan. Dit is echter in de loop van de jaren veranderd en veekl breder geworden, radiozendamateurs zijn nu te vinden van vrachtwagenchaufeurs tot koningen, huisvrouwen (en -mannen), en van kinderen tot gepensioneerden. Er zijn ook radiozendamateurs met vele soorten handicaps.

Je kunt vandaag de dag zenders en andere benodigdheden kant en klaar kopen van grote internationale fabrikanten, of, als je dat wilt, kun je ze zelf ontwerpen en bouwen. Je kunt zenders krijgen die in je vestzak passen, in bijna elke auto, of die je kunt verstoppen in een klein plekje of op een bureau, of een hele ruimte vullen met apparatuur.