apr
11
zo
2021
RF Webinar – Zelf meteoren detecteren met de CAMRAS WebSDR @ (online)
apr 11 @ 15:00 – 16:30

Programma RF-webinar

11 apr 2021 PE1RXJ Meteoren detecteren door middel van radiosignaalreflectie.
Frans zal in zijn presentatie ingaan op de mogelijkheden die we zelf hebben om hiermee te experimenteren. We hebben tenslotte niet allemaal een 25m-radiotelescoop in de achtertuin staan.
Meteoren, ook wel vallende sterren genoemd, zijn stofdeeltjes en kleine korreltjes die vanuit de ruimte op aarde storten. Deze deeltjes schieten de atmosfeer in met een snelheid tussen 60 en 120 km/s, waarbij de gasdeeltjes geïoniseerd worden, en de meteoroïde meestal volledig verdampt. Dit geeft in het donker een lichtflits, die lijkt op een wegschietende ster. Zendamateurs gebruiken de ionisatie om verbindingen te maken over grote afstanden. Deze radiosignaalreflectie is interessant omdat daarmee ook tijdens daglicht meteoren kunnen worden gedetecteerd. Tellen en het meten van de zogenaamde meteorenregens kan nu nauwkeuriger worden gedaan. Automatisering daarvan is een mooi onderwerp, en verre van eenvoudig. Bij de radiotelescoop in Dwingeloo staan antennes opgesteld om meteoren te detecteren, het signaal daarvan is ook beschikbaar is op de webSDR www.camras.nl. Welke apparatuur heb je nodig om dit zelf te doen, en hoe ingewikkeld of simpel is het? Wat voor effecten heeft Frans al waargenomen, en wat worden de volgende stappen?

Oudere uitzendingen

10 jan 2021 HF Techniek
PA3A
Smith diagram vanuit theorie en praktijk
14 feb 2021 Moderne zelfbouw projecten
PA3FUN
Presentatie over de Hermes Lite
14 mrt 2021 Moderne laboratorium technieken
PE3ES/F4VTQ
FT8 en WSPR met de Red Pitaya en Stem Lab, het zwitserse zakmes voor ingenieurs

 

apr
12
ma
2021
RSGB webinar Tonight@8 : VNA’s @ (online)
apr 12 @ 21:00 – 23:00

Introduction to VNAs and the NanoVNA  –  Alan W2AEW

 

 Alan will give an introduction to what a VNA is, the fundamentals of VNA operation and terminology, what it’s good for. Then he will go into the NanoVNA specifically – a bit about the design, calibration, operation and typical use cases. All of this is followed by the limitations of the NanoVNA compared to “professional” VNAs.

=========================

As part of the national “Get on the air to care” campaign with the NHS, the RSGB Tonight @ 8 series of live webinars cover a range of topics and help you gain more enjoyment from amateur radio.

Tonight @ 8 webinars are live-streamed, allowing you to watch the presentations and ask questions online. They can also be viewed on a later date on the RSGB website and YouTube.

Info :  https://rsgb.org/main/tonight-at-eight-live-webinars/

apr
14
wo
2021
Lezing / Webinar : Propagatie @ (online)
apr 14 @ 20:00 – 22:00

Deze avond zal Tom PC5D ons alles vertellen over Propagatie.

De Jitsi meeting is te volgen via : meet.jit.si/pi3zlb

Ga op de avond van de lezing in een moderne webbrowser naar de url. NB dit is dezelfde url die ook voor de streaming van de zondagochtendronde wordt gebruikt. Om 20.00 uur willen we met de lezing starten, maar voor wat laatste checks m.b.t. de ICT instellingen is het virtuele zaaltje al eerder toegankelijk.

 

apr
16
vr
2021
VERON webinar – portable verbindingen maken via amateursatellieten @ (online)
apr 16 @ 20:00 – 21:30

Online lezing : portable verbindingen maken via amateursatellieten

Amateursatellieten vallen onder de vele interessante technieken van onze veelzijdige radiohobby. Als radioamateurs hebben we de beschikking over meerdere satellieten die we kunnen gebruiken voor het maken van radioverbindingen. Op vrijdagavond 16 april 2021 houdt Ivo Klinkert PA1IVO een online lezing over portable verbindingen maken via amateursatellieten. Ivo legt uit hoe te beginnen met deze vorm van experimenteel radio onderzoek.

In deze online lezing portable verbindingen maken met amateursatellieten legt Ivo specifiek het gebruik van draagbare apparatuur uit. Om via low-earth orbit (LEO) amateursatellieten radioverbindingen te maken. Het zogenaamde ‘portable (/P)’ werken. Met een relatief eenvoudig radiostation is het al mogelijk om verbindingen te maken via LEO-amateursatellieten. Met tegenstations vaak in een groot deel van Europa, en met maar een paar Watt aan vermogen. Is het niet geweldig als je bij je vakantiehuisje in Denemarken met je draagbare radiostation een QSO maakt met een tegenstation op Tenerife?

Inhoud online lezing

LEO-satellieten draaien snel rond de aarde. Het is daarom belangrijk om iets van satellietbanen te weten om te bepalen wanneer een satelliet te werken is. Maar ook wat het bereik dan zal zijn. Tegenwoordig is er veel software beschikbaar die dit allemaal aangeeft.

In de lezing vertelt Ivo welke soorten satellieten er zijn en hoe je via deze verschillende satellieten het beste radioverbindingen kan maken. Ook legt Ivo uit wat voor apparatuur er nodig is. Maar vaak blijkt dat je al veel thuis hebt liggen om te starten. De satellieten maken voornamelijk gebruik van de 2-m en 70-cm band, dus binnen bereik van zowel de F- als de N-registratie. En natuurlijk staat Ivo ook stil bij zaken die specifiek zijn voor het werken via amateursatellieten. Denk hierbij aan de Dopplerverschuivingen die plaatsvinden, en de zaken rondom het full-duplex werken, inclusief uitleg met een dB-rekensommetje.

Deelname lezing

  • Link voor deelname via GoToMeeting komt via de VERON Nieuwsbrief van april.
  • Lezing is ook via ons YouTube kanaal te volgen.
    Omdat we niet alles tegelijk kunnen is hier geen chatmogelijkheid.

VERON Pinksterkamp (VPK) 2017

Deze lezing is grotendeels gelijk aan de lezing die gegeven is op het VERON Pinksterkamp (VPK) 2017, en bevat ook veel informatie die al gegeven is in diverse lezingen in het land. Maar iedereen is welkom om de lezing bij te wonen, of het nu voor de eerste keer is of als herhaling van een eerdere lezing!

mei
7
vr
2021
VERON webinar – Arduino voor de radio amateur @ (online)
mei 7 @ 20:00 – 22:00

Op vrijdag 7 mei 2021 zal Cor PA0GTB een vervolglezing Arduino voor de radioamateur geven. Ook deze lezing zal plaatsvinden via de GotoMeeting van VERON. Maar de lezing is ook weer te zien via het YouTube-kanaal. De lezing is een vervolg op de lezing die gegevens is op 18 februari 2020, die ook terug te kijken is via het YouTube-kanaal.

Naar aanleiding van de eerste lezing Arduino voor de Radioamateur zijn er zoveel reacties en berichten binnengekomen, dat het eigenlijk niet uit kon blijven dat er een vervolg komt. Vele zend- en luisteramateurs zijn ook enthousiast geworden bij het zien en bekijken van de Arduino lezing en het gemak waarmee mooie projecten gebouwd kunnen worden.

Speciaal voor de beginnende Arduino knutselaar heeft Cor, PA0GTB, nu een aanvullende lezing geschreven, waarin hij nader ingaat op de hardware instellingen, de opbouw van een sketch en het gebruik van Libraries in een Arduino concept. Ook wordt nader ingegaan op het gebruik en de hardware en software instellingen voor deze handzame microcontroller en toebehoren.

Wanneer is de vervolglezing Arduino voor de radioamateur

  • Vrijdag 7 mei, start om 20.00 uur
  • Leden kunnen gebruik maken van GoToMeeting.
    GoToMeeting kan op desktop, laptop, tablet en smartphone gebruikt worden.
    Hiervoor wordt een app geïnstalleerd maar G2M is ook via Google Chrome te gebruiken.
    Dat app installeren kan vooraf maar ook vlak voor de lezing. Doe dat +/- 15 min van te voren.
    Je neemt deel door op de link in de Nieuwsbrief van april te klikken
  • Rond 14 april 2021 komt de Nieuwsbrief waarin de link beschikbaar is. Maar ook via Electron.
  • Via YouTube kijken kan ook via: https://www.youtube.com/c/VeronNll

Livestream via YouTube

Ook zal de vervolglezing Arduino voor de Radioamateur rechtstreeks op YouTube te zien zijn via een livestream.  Helaas, we kunnen niet alles tegelijk en zal alleen de chatfunctie in GoToMeeting worden gebruikt en niet die van YouTube. Ons YouTube=kanaal vind je op de volgende link: https://www.youtube.com/c/VeronNll.

mei
9
zo
2021
RF Webinar – Drie jaar propagatiemetingen op 80m @ (online)
mei 9 @ 15:00 – 16:30

Programma RF-webinar

9 mei 2021 PA0EHG Drie jaar propagatiemetingen op 80 meter
Het baken van Robert PA0RYL op 3.555,555 kHz, heeft al menig amateur bezig gehouden. Het feit, dat je met 10mW output op 80 meter propagatie onderzoek kunt doen, heeft menige rapporteur verbaasd. Maar er is niemand, die er zo toegewijd en enthousiast mee aan de slag is gegaan als Hans PA0EHG. Gedurende 3 jaar heeft hij dag en nacht het baken gemonitord en de gegevens vastgelegd. Hij heeft daarbij diverse bijzondere waarnemingen gedaan. Dat heeft er op zijn beurt toe geleid, dat hij zich is gaan verdiepen in de theoretische achtergronden van deze verschijnselen.
Het verheugt ons dan ook bijzonder, dat hij ons deelgenoot wil maken van zijn afsluitende conclusies.

Oudere uitzendingen

10 jan 2021 HF Techniek
PA3A
Smith diagram vanuit theorie en praktijk
14 feb 2021 Moderne zelfbouw projecten
PA3FUN
Presentatie over de Hermes Lite
14 mrt 2021 Moderne laboratorium technieken
PE3ES/F4VTQ
FT8 en WSPR met de Red Pitaya en Stem Lab, het zwitserse zakmes voor ingenieurs
11 apr 2021 PE1RXJ Meteoren detecteren door middel van radiosignaalreflectie.
Frans zal in zijn presentatie ingaan op de mogelijkheden die we zelf hebben om hiermee te experimenteren. We hebben tenslotte niet allemaal een 25m-radiotelescoop in de achtertuin staan.

 

mei
12
wo
2021
Lezing / Webinar – B2 Spy radio @ (online)
mei 12 @ 20:00 – 22:00

Deze avond zal Jan PA3AAN / ON4PAL een lezing houden over spy radio, en dan wel in het bijzonder over de Type 3 MK2 (B2) spyset.       Dit type is in de tweede wereldoorlog gebruikt.

Een prima onderwerp om weer terug in de historie te duiken en te zien en horen welke technieken toen zijn ingezet.

mei
17
ma
2021
RSGB webinar Tonight@8 : Discover more about ARDF @ (online)
mei 17 @ 21:00 – 23:00

Discover more about Amateur Radio Direction Finding  –  Bob G3ORY


Bob takes a look at Amateur Radio Direction Finding (ARDF) from its start in the UK prior to World War 2 to the situation in 2021 where there is a worldwide structure, competition format and rules. It covers the legal impediments to running DF hunts using cars, the frequencies, competition formats and the equipment needed for 2021 ARDF.
There will then be a sequence of videos showing someone competing in a 144MHz event which shows not just the taking and plotting of bearings but the whole decision-making process that results in locating the hidden transmitters rapidly. It is the challenge of this process that can make ARDF so enjoyable. The webinar will also feature contributions from Kim Taylor, M0KNV giving the perspective of a regular Club member being talked into trying ARDF and from Flora Jolly who was persuaded to go out and try ARDF with her Dad David, M0JCO. The presentation wraps up with a review of ARDF coverage across the RSGB Regions and the steps currently being taken by the RSGB Board and the ARDF Committee to make provision for ARDF in all regions.

=========================

As part of the national “Get on the air to care” campaign with the NHS, the RSGB Tonight @ 8 series of live webinars cover a range of topics and help you gain more enjoyment from amateur radio.

Tonight @ 8 webinars are live-streamed, allowing you to watch the presentations and ask questions online. They can also be viewed on a later date on the RSGB website and YouTube.

Info :  https://rsgb.org/main/tonight-at-eight-live-webinars/

jun
7
ma
2021
RSGB webinar Tonight@8 : The Sherwood Ratings @ (online)
jun 7 @ 21:00 – 23:00

The Sherwood Ratings: Transceiver Performance for the HF DX & Contest Operator , Rob NC0B

 

Rob Sherwood’s name has become something of a standard in the radio amateur equipment world as a trusted comparison guide to the technical performance of a wide range of transceivers.

 

This presentation will explain the process that Sherwood Engineering go through to produce detailed performance figures for a wide range of transceivers. Rob will talk about the acquisition of a true random sample of the radio, through to the technical processes of measurement and the compilation and presentation of comparative results.

The presentation will also include details of Rob’s recent findings on the long awaited new Elecraft K4D.

Rob will also talk about how modern receivers have become very good but how generally many transmitters need attention to some aspects of their performance.

The Sherwood comparison table

Info :  https://rsgb.org/main/tonight-at-eight-live-webinars/

jun
9
wo
2021
Lezing / Webinar – Radio Mobile @ (online)
jun 9 @ 20:00 – 22:00

Deze avond zal Remco PE1MEW een online lezing verzorgen over Radio Mobile.

Dit is software om RF propagatie voorspellingen in de vorm van dekkingskaarten te maken, geschreven door Roger VE2DBE.

Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Wat kan je wel en niet met Radio Mobile
  • Wat zijn de verschillen tussen de desktop en de online versie?
  • Welke parameters heb je nodig voor FM portofoon / FM basisset en SSB/CW?
  • Hoe verhouden de berekende waarden zich met de werkelijkheid?

Voor meer info kan je ook al eens kijken op de website van Remco :  radiomobile.pe1mew.nl

Dit beloofd weer een interessante avond te worden.

Zoals voorgaande lezingen zal ook deze weer gehouden worden via Jitsi, met als adres :  meet.jit.si/pi3zlb

Ga op de avond van de lezing in een moderne webbrowser naar de url.
NB dit is dezelfde url die ook voor de streaming van de zondagochtendronde wordt gebruikt.
Om 20.00 uur willen we met de lezing starten, maar voor wat laatste checks m.b.t. de ICT instellingen is het virtuele zaaltje al eerder toegankelijk.