Demonstraties oude zendapparatuur voormalig vliegveld Valkenburg 9 September 2023

Stichting Historie Vliegveld Valkenburg

Demonstraties met oude zendapparatuur

Op zaterdag 9 september is het Open Monumentendag en zijn veel musea in Nederland gratis te bezoeken. Ook het Bezoekerscentrum op vliegveld Valkenburg doet daaraan mee. Speciaal voor deze dag zijn er demonstraties met morse en met oude vliegtuigradio’s.

In het weekend van 9 en 10 september openen duizenden monumenten in Nederland gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens de Open Monumentendag. Het bezoekerscentrum op het voormalige vliegkamp is zaterdag geopend van 10 tot 17 uur. Op zondag is de bunker gesloten. De bunker zelf is geen monument, maar het vliegveld is dat wel. In het bezoekerscentrum is een expositie over de geschiedenis van het vliegveld (1939 – 2006) te bekijken.

Vanwege Open Monumentendag komt radiozendamateur Hans van Hese (roepnaam PC4E) het gebruik van de seinsleutel demonstreren. Hij zal die dag doorlopend via morse contact zoeken met mensen van over de hele wereld. Wilt u de seinsleutel ook eens proberen? Dat kan! Zijn collega Trevor Sanderson (roepnaam PA3BOH) zal zaterdag de radioapparatuur uit oude vliegtuigen van de Marineluchtvaartdienst demonstreren. Het gaat om apparatuur (AN/ARC-2 en Collins 618T) die is gebruikt in de Grumman Tracker en Lockheed Neptune. Ook de radio uit een Catalina amfibievliegtuig is aanwezig. Trevor zal ’s morgens en ‘s middags contact maken met ander liefhebbers van oude zendapparatuur in Nederland en in Engeland.

Het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg is gevestigd in de voormalige telefooncentrale van Marinevliegkamp Valkenburg. Neem vanaf de Wassenaarsweg de afslag naar het voormalige vliegveld. Neem na de slagboom de tweede weg links. Er is voldoende parkeergelegenheid. Is de slagboom onverhoopt dicht (het terrein wordt nog steeds bewaakt), meld u dan aan bij de intercom.

Wilt u weten welke monumenten komend weekend nog meer open zijn? Kijk op openmonumentendag.nl.

demonstratiezendapparatuurvalkenburg.jpg

Bericht van PA8S, overgenomen van zendamateur.com